dinsdag 25 december 2012

Nieuw kabinet heeft smallere machtsbasis

Twee maanden na de verkiezingen heeft Oekraine een nieuw kabinet. Opvallend genoeg heeft president Viktor Janoekovitsj geen kans gezien zijn machtsbasis te verbreden. Twee clans, die van Janoekovitsj' eigen familie en van 's lands rijkste man Rinat Achmetov, maken de dienst uit. Het lijkt er niet op dat met deze smalle basis snel een einde komt aan het internationale isolement en dat de financiële positie van Oekraine snel verbetert.

De clan-Janoekovitsj maakt in het nieuwe kabinet een sprong van vijf naar negen ministers, maar de grote winnaar is Achmetov die van twee naar zes ministers is gegaan. Daarmee hebben zij vijftien van de negentien reeds benoemde ministers. Twee kabinetsraden moeten nog gevonden worden.

Twee loyalisten van gashandelaar Dmitro Firtash zijn kabinetsleden gebleven, maar moeten wel genoegen nemen met een mindere positie. Minister van Energie Joeri Boiko is nu onderminister, en datzelfde geldt voor de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Kostjantin Gritsjenko. Drie relatief onafhankelijke loyalisten van Janoekovitsj hebben hun positie behouden: premier Mikola Azarov, Justitieminister  Oleksandr Kavrinovitsj en Onderwijsminister Dmitro Tabachnik.

In de aanloop naar de parlementsverkiezingen lieten de vrienden van ondernemer Oleksandr Janoekovitsj weten aan ieder die het maar horen wilde, dat zij de macht over zouden nemen. Oleksandr Janoekovitsj is de oudste zoon van de president. Algemeen directeur Serhei Arboezov zou de nieuwe premier worden en Vitali Zacharenko zou van minister van Binnenlandse Zaken promoveren naar de positie van stafchef van de president.

Deze beloften werden niet waargemaakt, al is Arboezov nu wel de eerste vice-premier en daarmee Azarov's troonopvolger. Zijn voorgangers waren Andrei Klioejev en Valeri Choroskovski; beiden leken een mooie toekomst tegemoet te gaan, maar staan nu buitenspel. Janoekovitsj heeft met Zacharenko, minister van Financiën Joeri Kolobov en landbouwminister Mikola Prisjaznioek, Eduard Stavitski als minister van Energie en minister Aleksandr Klimenko als minister van Belastingen zijn greep op de overheidsfinancien behouden en zelfs uitgebreid naar energie.

Verder houdt Janoekovitsj greep op Binnenlandse Zaken, Defensie en heeft hij een van zijn mensen op Buitenlandse Zaken gezet. Dat is de carrierediplomaat Leonid Kozhara.

Achmetov had in het vorige kabinet twee van zijn mensen: minister Boris Kolsenikov van Imfrastructuur en Raisa Bohatireva van Volksgezondheid. De eerste is van het toneel verdwenen, de tweede behoudt haar positie. Maar Achmetov's mensen bezetten nu vijf economische posten. Gouverneur Oleksandr Vilkoel van Dnipropetrovsk heeft Kolsnikov's positie ingenomen als vice-premier. Vilkoel's rechterhand als gouverneur is nu minister van Regionale Ontwikkeling. Achmetov's vroegere CEO Ihor Prasolov is minister van Energie en Kolen en algemeen directeur Volodomir Kozakvan de staatsspoorwegen is nu minister van Infrastructuur. Tenslotte is Natalia Korolevska, tot begin dit jaar in het kamp-Timosjenko, nu minister van Sociale Zaken.


Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: