zaterdag 19 januari 2013

Azarov: Oekraïne wil IMF deels tegemoet komen

Het lijkt er op dat de Oekraïense regering toch door de knieën gaat voor de eis van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om de gasprijs voor de consument te verhogen. Althans, voor een beperkte groep. Premier Mikola Azarov gaf vrijdag te kennen dat een prijsverhoging wordt overwogen voor de mensen met een hoger inkomen.

Het IMF komt komende week praten over een lening van 15,4 miljard Amerikaanse dollar, geld dat de regering hard nodig heeft met een begroting die voor bijna een derde ongedekt is door inkomsten. Bovendien moet Oekraïne dit jaar 9 miljard dollar aan eerdere leningen afbetalen. Het IMF bevroor de reeds toegezegde nieuwe lening vanwege de weigering van de regering om aan de eisen te voldoen. De regering op haar beurt betoogde dat veel Oekraïner hun gasrekening niet meer kunnen betalen als de overheidssubsidie wordt ingetrokken.

Nog maar enkele jaren geleden betaalden de Oekraïner maar zo'n 30 procent van de werkelijke gasprijs, de rest werd door de overheid betaald. Inmiddels is dat 50 procent, maar ook dit is een te zware last voor de overheid. Het IMF wil wel weer een miljardenlening verstrekken, maar dan wel op voorwaarde van economische hervormingen. Het schrappen van de overheidssubsidie op aardgas is er daar een van.

Tegenover Westerse verslaggevers zei Azarov vrijdag dat de regering niet alleen bereid is de gassubsidie voor mensen met meer inkomsten dan gemiddeld te schrappen, maar ook dat de ongekende begrotingsoverschrijding wordt aangepakt. De IMF-delegatie arriveert dinsdag 29 januari in Oekraïne en blijft daar twee weken.

Bron: Wall Street Journal

Geen opmerkingen: