zaterdag 19 januari 2013

Beroering om zandtijgerhaai in winkelcentrum Kiev

Grote bezorgdheid om Big John, een twee meter lange zandtijgerhaai die sinds kort rondzwemt als pulbiekstrekker in een aquarium in het nieuwe winkelcentrum Ocean Plaza in Kiev. Het dier heeft te weinig ruimte, meent de actiegroep Zemlyane die afgelopen zaterdag een protest hield bij het aquarium. Big John is een van de vijf haaien die begin december in het aquarium werden geplaatst. Het gaat om vier haaien en die ene grote.

Volgens Viktoria Svitlova van Zemlyane is het 300 kubieke meter water bevattende aquarium veel te klein voor Big John, want die kan amper keren. Het dier zou al verwondingen hebben opgelopen, omdat het langs koraal schuurde bij pogingen om toch om te draaien.

Aan het protest een week geleden deden enkele tientallen actievoerders mee. De directie van het winkelcentrum zegde een gesprek toe over de omstandigheden waaronder met name Big John in het aquarium rondzwemt, maar daar is het nog altijd niet van gekomen. De actievoerders willen dat het aquarium wordt vergroot of dat Big John verhuist naar een groter aquarium. Krijgen ze hun zin niet, dan willen ze de inwoners van de hoofdstad oproepen om Ocean Plaza te boycotten.

Van de kant van het winkelcentrum wordt betoogd dat het aquarium van deze grootte zelfs een haai van 2,5 meter kan herbergen. De verwondingen aan de neus zou Big John hebben opgelopen bij het transport naar het winkelcentrum en niet door het koraal in een te klein aquarium.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: