woensdag 16 januari 2013

Donetsk stemt in met schaliegaswinning Shell

Shell is weer een stap dichterbij de winning van schaliegas in het Joezivskavald in het zuidoosten van Oekraïne. Het regionale bestuur van Donetsk gaf woensdag toestemming voor de boringen in zeven districten. Mei vorig jaar sloot het Nederlands-Britse bedrijf al een principe-overeenkomst met de landelijke overheid. Het is de bedoeling dat de winning van schaliegas in tien jaar tijd wordt opgevoerd tot 10 miljard kubieke meter en over vijftien jaar zelfs tot 20 miljard.

Minister Oleh Proskoeriakov van Milieu en Natuurlijke Reserves reageerde opgetogen op het besluit van het regionale bestuur om het op grote schaal boren naar schaliegas toe te staan. "We worden minder afhankelijk van het Russische aardgas, maar schaliegas is ook nog eens een stuk goedkoper.'' Afgaand op ervaringen in de Verenigde Staten kost schaliegas maar een kwart van het Russische aardgas.

Oekraïne heeft twee grote schaliegasvelden. Behalve het Joezivskiveld bij Donetsk is dat het Oleskeveld bij Lviv. Shell mag dus in Joezivski aan de slag, Chevron in Oleske. Shell won de aanbestedingsprocedure van Exxon Mobil en TNK-BP, Chevron deed een beter aanbod dan Eni.
Het Joezivskiveld heeft een geschatte omvang van 3 biljoen kubieke meter schaliegas, Oleske van 4 biljoen kubieke meter. Een biljoen is overigens 1000x1000 vierkante meter.

Beide velden samen moeten op termijn 10 procent van de energievoorziening in Oekraïne voor hun rekening kunnen nemen, aldus deskundigen. De verwachte investering in de velden bedraagt minstens 370 miljoen dollar. In Oekraïne zijn bedrijven die schaliegas produceren vrijgesteld van bepaalde belastingen.

Schaliegas is onconventioneel aardgas dat wordt gewonnen uit schalie. Lagen schalie in de aardkorst moeten worden benaderd door middel van horizontaal boren, een methode die ook regelmatig gebruikt wordt bij conventionele gasboringen. Om voldoende productiviteit van de put te genereren wordt de techniek van fraccen gehanteerd. Hierbij wordt het gesteente "gebroken" door middel van chemicaliën en kleine explosies en komt het gas dat "gevangen" zit door adsorptie vrij.

Ondanks de claims van de industrie dat schaliegas sinds decennia wordt gewonnen, is de commerciële winning van schaliegas vrij jong. De winning van schaliegas is omstreden omdat tijdens het winningsproces ongecontroleerd methaan vrijkomt.

Bronnen: Ukrinform, Wikipedia

Geen opmerkingen: