woensdag 30 januari 2013

EU maakt zich zorgen om gezondheid Loetsenko

De Europese Unie maakt zich zorgen om de gezondheidstoestand van oud-minister Joeri Loetsenko. Hij werd woensdagmorgen onverwacht uit de Oberigkliniek in de hoofdstad Kiev ontslagen en weer op transport gezet naar het strafkamp Mena. Loetsenko werd enkele dagen geleden geopereerd. Er werden darmpoliepen verwijderd en volgens Loetsenko's echtgenote zou nog een tweede operatie noodzakelijk zijn. 
Volgens de gevangenisautoriteiten kan hij echter prima verder behandeld worden door het medische team van het strafkamp. Loetsenko kampt al maandenlang met gezondheidsproblemen. Zo zou hij ook hartklachten hebben gehad.

"Wij roepen de Oekraïense autoriteiten op om hun verantwoordelijkheid te tonen voor de gezondheid van Loetsenko, maar ook voor het humanitaire aspect dat daaraan verbonden is. Zij moeten zich bewust zijn van de risico's waarmee zijn terugkeer naar de gevangenis gepaard gaat'', luidt de verklaring die de EU woensdag openbaar maakte. Loetsenko zou in ieder geval in staat moeten worden gesteld om zijn familie en zijn advocaat te ontvangen.

Door de EU wordt er nog maar weer eens op gewezen dat de veroordeling van de oud-minister van Binnenlandse Zaken tot vier jaar celstraf op gelijke voet staat met die van zijn toenmalige premier, Joelia Timosjenko, die tot zeven jaar gevangenisstraf is veroordeeld. De EU vindt dat beiden om politieke motieven in de cel zijn beland en wil ze daar zo snel mogelijk uit hebben.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: