zondag 27 januari 2013

'Conferentie met EU gaat door, ondanks Timosjenko'

De 'kwestie-Timosjenko' vormt geen bedreiging voor de ontmoeting tussen de Oekraïense regering en de Europese Unie op maandag 25 februari. Die verwachting heeft directeur Vadim Kariasov van het Instituut voor Wereldstudies uitgesproken. "De EU bevindt zich in een crisissituatie en heeft dringend behoefte aan positief nieuws. Dat kan het vrijhandelsverdrag met Oekraine zijn, want het laat zien dat de EU nog altijd aantrekkelijk is voor landen die er geen deel van uitmaken."

De gevangenschap van oud-premier Joelia Timosjenko vormt ''natuurlijk een obstakel'', aldus Kariasov, ''maar het verandert het oordeel van de Europese elite ten aanzien van Oekraïne niet wezenlijk''. Kariasov constateert daarbij dat de autoriteiten in Oekraïne dat heel goed in de gaten hebben en er ook naar handelen.

Het oordeel van Kariasov wordt gedeeld door directeur Volodimir Fesenko van het instituut voor toegepaste politieke wetenschappen Penta. Hij leidt het doorgaan van de conferentie af uit het bezoek van Eurocommissaris Stefan Fule aan Oekraïne. Fule komt begin februari naar Kiev om de conferentie voor te bereiden. Hij houdt dan ook een toespraak in het parlement.

Fesenko verwacht dat het lot van Timosjenko op de agenda blijft. "Maar er wordt geen dreigende taal gebruikt, slechts in diplomatieke bewoordingen komt dit onderwerp aan de orde. De EU neemt geen risico.'' Toch ziet hij niet dat het vrijhandelsakkoord daadwerkelijk dit jaar wordt getekend. Eerder in 2015, afhankelijk van de uitkomst van de presidentsverkiezingen in Oekraïne.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: