vrijdag 11 januari 2013

Ondanks druk EU, Timosjenko nog in cel

Na een aantal maanden van besprekingen zijn de speciale afgezanten van het Europees Parlement, voormalig Europees Parlementsvoorzitter Pat Cox en de voormalige Poolse president Aleksander Kwaśniewski, er niet in geslaagd Joelia Timosjenko uit de gevangenis te krijgen. Maar Europa zou er bij de president van Oekraïne, Viktor Janoekovits, op moeten blijven aandringen haar vrij te laten, zegt verslaggever Wacław Radziwinowicz van Gazeta Wyborcza.

Hij schrijft dat de twee er desalniettemin in geslaagd zijn het een en ander voor elkaar te krijgen voor de voormalige Oekraïense premier die in oktober 2011 veroordeeld werd tot zeven jaar gevangenisstraf. Radziwinowicz schrijft dat:

Europa het lot van de ‘prinses van de Oranjerevolutie’ nauwlettend in de gaten houdt, en voortdurend, maar ook tactvol, blijft vragen om een eerlijke behandeling voor haar. Hierdoor wordt Timosjenko’s veiligheid zeker gesteld. Janoekovitsj is zich er van bewust dat Brussel hem in de gaten houdt, en zal daarom niet luisteren naar zijn medewerkers die ‘die heks het liefst de nek zouden omdraaien’.

Maar dit kat-en-muisspel gaat het niet alleen om Timosjenko’s toekomst, maar ook om de plaats van Oekraïne in Europa, schrijft hij verder. En dit is des te actueler in het licht van de recente pogingen van Moskou om Kiev naar zijn invloedssfeer terug te halen. Maar Janoekovitsj kan niet eeuwig besluiteloos tussen Oost en West heen en weer blijven schuiven.

Hoe meer druk Moskou op hem uitoefent, hoe meer hij geneigd zal zijn te luisteren naar de afgezanten van het Europees Parlement, die geduldig op hem inpraten. En hoe eerder hij zich zal realiseren dat indien Oekraïne de noodzakelijke hervormingen doorvoert, het land zijn plek in Europa, dat het land graag beter willen leren kennen, zal vinden.

Bron: PressEurop

Geen opmerkingen: