dinsdag 8 januari 2013

Onderzoeksjournalist Express werd afgeluisterd

De politie in Lviv is weliswaar een onderzoek begonnen naar het afluisteren van journalist Taras Zozoelinksi van de krant Express, maar doet volgens de verslaggever niet echt haar best om uit te vinden wie daarvoor verantwoordelijk is. Zozoelinkski trof een microfoontje aan in een kledingkast in zijn appartement en stapte naar de politie.

De aangifte nam enkele uren in beslag. Vervolgens vertrokken agenten naar Zozoelinksi's woning, waar ze met zaklantaarns en schroevendraaiers aan de slag gingen. ''Het had er alle schijn van dat ze maar deden alsof ze op zoek waren naar bewijsmateriaal'', meldt Express. De zoektocht nam liefst zes uur in beslag. "Terwijl er apparatuur is die het mogelijk maakt dit in enkele minuten te doen'', aldus de advocaat van Zozoelinski.

De redactie van de krant gaat er van uit dat het afluisteren bedoeld is om na te gaan met welke zaken onderzoeksjournalist Zozoelinski zich bezig houdt. Hij schreef recentelijk onder meer over drugshandel waartegen de politie niet optrad. Het aangetroffen microfoontje is aan een buitenlandse deskundige gezonden. Dat is tegen de zin van de politie die Express volgens persbureau ZIK gedreigd zou hebben het redactielokaal overhoop te halen om het microfoontje in handen te krijgen.

Bronnen: Interfax, Western Information Center

Geen opmerkingen: