woensdag 16 januari 2013

Parlementsleden bieden Timosjenko hun steun

De parlementsleden Oleksandra Kuzhel, Lioedmila Denisova en Tetiana Slioez hebben na bezoeken aan de gevangenis en het ziekenhuis in Charkiv waar hun partijgenote Joelia Timosjenko nu verblijft, besloten dat zij evenals Timosjenko burgerlijk ongehoorzaam willen zijn. Zij hebben daarop besloten het ziekenhuis niet eerder te verlaten dan dat Timosjenko's eisen worden ingewilligd. De oud-premier wil een einde aan de videobewaking in haar ziekenhuiskamer annex cel, en zij wil dat haar spullen niet meer worden doorzocht.

Kuzhel, Denisova en Slioez werden in de strafkolonie Kavsjanivska rondgeleid. Zij namen een kijkje in de afdeling voor levenslang gestraften, de naaizaal. De parlementariërs van de Moederlandpartij wierpen een blik in een cel, maar niet die waarin Timosjenko eerder verbleef - die wilden ze niet bekijken.

Toch kwam Slioez met een verklaring dat er nergens in de gevangenis, ook niet in de cel waarin Timosjenko opgesloten zat, sprake is van camera's. De gevangenisautoriteiten kunnen zich er wel op beroepen dat camerabewaking volgens de wet is toegestaan, maar er zijn volgens Slioez helemaal geen camera's. "De wet is kennelijk alleen van toepassing op Timosjenko.''

Gevangenisdirecteur Ihor Kopasjikov had eerder gezegd dat er drie camera's hangen in de ziekenhuiskamer waarin Timosjenko al sinds vorig jaar mei verblijft.

Bron: Kyiv Post, Interfax

Geen opmerkingen: