woensdag 9 januari 2013

Schuld AeroSvit viermaal hoger dan boekwaarde

AeroSvit Airline zit diep in de financiële problemen, maar een faillissement is niet aan de orde. Dat meent althans analist Oleksandr Tkasjov van Pro-Consulting. Er zouden inmiddels afspraken met de schuldeisers van de vliegmaatschappij zijn gemaakt over afbetaling van de schulden. Die zijn torenhoog en bedragen 403 miljoen euro. AeroSvit heeft een boekwaarde van 138,6 miljoen euro.

Eind december vroeg de directie van Aerosvit zelf het faillissement aan bij de rechter. Maar volgens Tkasjov betekent ook dit niet dat het bedrijf daadwerkelijk failliet gaat. Het is eerder een signaal aan de schuldeisers dat ze bereid moeten zijn om tot een regeling met Aerosvit te komen. Woensdag 23 januari is er een hoorzitting over de faillissementsaanvraag.

Honderden passagiers strandden de afgelopen dagen op luchthavens in binnen- en buitenland, omdat daar werd geweigerd om vliegtuigen van AeroSvit af te handelen. De luchthavens vreesden dat ze de kosten niet meer op de Oekraïense vliegmaatschappij konden verhalen. De ambassades in onder meer de Verenigde Staten, Hongarije en Israel hadden er de handen aan vol om gestrande passagiers toch naar huis te krijgen. AeroSvit voerde woensdag wel weer een vlucht uit van Tel Aviv naar Kiev.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: