dinsdag 29 januari 2013

Svoboda roept op tot boycot Russische taallessen

De nationalistische partij Svoboda heeft de Oekraïners opgeroepen het nieuwe geschiedenisboek te boycotten en op te houden met Russisch te leren op school. "Dit is een oproep aan leraren, studenten, scholieren en hun ouders om in ieder geval inhoudelijk onze onafhankelijkheid te bewaren, waar die op allerlei andere manieren wordt bedreigd'', aldus Svoboda in een dinsdag uitgegeven verklaring.

De partij vindt het onjuist dat op scholen nog altijd de taal van de voormalige Russische 'bezetter' wordt geleerd. Ook het nieuwe geschiedenisboek moet het ontgelden, aangezien dat volgens Svoboda onder Russische invloeden is ontstaan. ''Er moet meer aandacht komen voor de geschiedenis van Oekraïne, voor de leiders van de natie, Oekraïense overwinningen en de militaire historie van Oekraïne", aldus Svoboda.

In de verklaring wordt gewezen op de 'zwarte jaren' 1938 en 1958. In 1938 werd de Russische taal leidend in het Oekraïense onderwijs, in 1958 werd het Oekraïens als verplichte taal helemaal geschrapt.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: