dinsdag 15 januari 2013

Timosjenko geeft toe, gevangenisdirectie niet

Oud-premier Joelia Timosjenko laat zich weer behandelen voor haar rugklachten. Dat heeft gevangenisdirecteur Ihor Kolpasjikov dinsdagmiddag laten weten. De videocamera's waarmee Timosjenko in haar kamer in het ziekenhuis in de gaten wordt gehouden, blijven. Eerder hadden parlementsleden van de oppositie na een gesprek met Kolpasjikov verklaard dat de camera's weg worden gehaald.

Kolpasjov daarentegen heeft Timosjenko schriftelijk de verzekering gegeven dat er geen verborgen camera's zijn, alleen duidelijk zichtbare. "Dat is volgens de regels die gelden voor het bewaken van gevangenen'', aldus Kolpasjov. Hij gaf de vrouwelijke parlementsleden overigens geen toestemming om Timosjenko te spreken te krijgen.

Timosjenko verklaarde afgelopen week dat zij zich ''burgerlijk ongehoorzaam'' ging gedragen uit protest tegen de camera's en het doorzoeken van haar spullen. Uit protest bracht ze eerst een nacht door in haar badkamer en later in het halletje van haar ziekenhuiskamer, waar geen camera's zijn. Ook wilde ze zich een tijdlang niet meer medisch laten onderzoeken, al blijkt dat wel lastig als juist deze week haar Duitse artsen haar willen bezoeken.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: