donderdag 24 januari 2013

Timosjenko's advocaat mag het land niet uit

Advocaat Serhei Vlasenko mag het land voorlopig niet uit. Hij wilde donderdag een vergadering van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa in Straatsburg bijwonen, maar de douane liet hem niet passeren. Vlasenko vertegenwoordigt het Oekraïense parlement bij de Raad van Europa.

Tegen de advocaat van Joelia Timosjenko, tevens parlementslid voor de Moederlandpartij, loopt een strafrechtelijk onderzoek wegens autodiefstal en beroving. Ook zou hij zich na een echtscheiding niet gehouden hebben aan de voorschriften die rechtbank hem had opgelegd met betrekking tot de verdeling van de huwelijkse goederen.

Vlasenko gaf maandag te kennen dat hij vreest voor arrestatie. Volgens plaatsvervangend procureur-generaal Renat Koezmin is daar echter geen sprake van. "Hij doet goed werk als advocaat van Timosjenko. Wij willen graag dat hij dat blijft doen'', aldus Koezmin donderdag in een interview met de krant Segodnia. Om Vlasenko te kunnen vervolgen, moet eerst zijn parlementaire onschendbaarheid worden opgeheven.

Koezmin gaf in het interview ook te kennen dat er nog drie strafrechtelijke zaken tegen oud-premier Timosjenko lopen. Na de UESU-kwestie, die inmiddels onder de rechter is, en het onderzoek naar medeplichtigheid bij de moord op zakenman Jevhen Scherban, gaat het om misbruik van ambulances bij Timosjenko's campagne bij de presidentsverkiezingen van 2010 en misbruik van Kyoto-geld om daarvan pensioenen te betalen.

Koezmin gaf ook aan dat de schade die de overheid heeft geleden door fraude en belastingontduiking van Timosjenko als mede-eigenaar van het energiebedrijf UESU op haar verhaald zal worden. De Russische overheid heeft een claim van ruim 300 miljoen euro neergelegd bij de Oekraïense regering.

"In theorie is dat mogelijk, maar dan moeten we wel zien uit te vinden waar zij haar vermogen heeft ondergebracht. Enkel een appartement in Dnipropetrovsk wordt door haar als bezitting opgevoerd en daar hebben we vanwege haar veroordeling vanwege het gascontract uit 2009 inmiddels al beslag op gelegd'', aldus Koezmin.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: