woensdag 30 januari 2013

Verder onderzoek moord Gongadze pas na '2015'

De vraag wie opdracht heeft gegeven voor de moord op journalist Georgi Gongadze komt wellicht pas opnieuw aan de orde als in 2015 een nieuwe president is aangetreden. Tot deze conclusie komt directeur Volodimir Fesenko van Penta, het centrum voor politieke wetenschappen. ''Op z'n minst komt er dan een onderzoek naar wat er waar is van de beweringen van Oleksi Poekasj."

De dinsdag tot levenslange gevangenisstraf veroordeelde oud-generaal beschuldigt toenmalig president Leonid Koetsjma en zijn chef-staf Volodimir Litvin er van dat zij opdracht hebben gegeven om Gongadze in september 2000 te vermoorden. ''Ik zou mijn straf accepteren als zij naast mij in de beklaagdenbank zouden zitten'', aldus Poekasj.

Volgens politicoloog Fesenko is het nog maar de vraag of de betrokkenheid van beiden te bewijzen valt. ''Probleem is dat de kroongetuige in deze kwestie, de toenmalige minister Joeri Kravtsjenko niet meer leeft. Het lijkt er op dat hij dit alles op touw heeft gezet, daarvan is althans indirect bewijs. Maar meer ook niet, en met alleen de verklaringen van Poekasj kan niet worden volstaan.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: