vrijdag 11 januari 2013

'Weinig uitval in wintergraan Oekraïne'

Het wintergraan in Oekraïne staat er uitstekend bij. Dat meldt het marktbureau Ukragroconsult. Volgens het bureau is de gewasstand in jaren niet zo goed geweest. Op de Krim, een schiereiland in de Zwarte Zee, is de helft van het wintergraan verloren gegaan door vorst. Maar in de andere belangrijke productieregio's als Charkasi, Charkiv en Poltava is 95 tot 98 procent van het wintergraan onaangetast gebleven.

"Daardoor heeft het gewas de potentie een grote productie te leveren. In de herfst is veel graan goed gekiemd. En er is voldoende sneeuw gevallen om het graan te beschermen tegen de vorst. Wij verwachten dat slechts 300.000 tot 400.000 hectare wintergraan straks moet worden overgezaaid. Dat is erg weinig."

Afgelopen voorjaar moesten de akkerbouwers in Oekraïne 2 miljoen hectare wintergewassen overzaaien door de combinatie van droogte en vorst. Daardoor groeide het areaal zomergerst en mais sterk in Oekraïne. Nu er deze winter veel minder schade lijkt te ontstaan, verwacht Ukragroconsult dat het areaal zomergerst met 20 procent krimpt naar 1,1 miljoen hectare. Het maisareaal krimpt met 13 procent naar 3,9 miljoen hectare.

Het marktbureau verwacht dat Oekraïne dit jaar 21 miljoen ton tarwe gaat oogsten. Dat is de helft meer dan vorig jaar. De totale graanoogst komt op 51,9 miljoen ton. Dat is 24 procent meer dan vorig jaar. Daarmee is Ukragroconsult wat positiever gestemd dan het marktbureau Agritel. Dat stelt dat de koudegolf in december wel vorstschade heeft veroorzaakt. Zo'n 12 procent van het wintergraan staat er slecht voor, vooral op de Krim.

Bron: boerderij.nl

Geen opmerkingen: