zaterdag 9 februari 2013

Ambassadeur Wolthers : 'Janoekovitsj moet voor zijn volk opkomen'

Als president Viktor Janoekovitsj in 2015 herkozen wil worden, dan moet hij tonen dat hij zich in wil zetten voor de Oekraïense bevolking. Dat zegt de Nederlandse ambassadeur Pieter Jan Wolthers. Duidelijker nog: "Hij moet laten zien dat de bevolking hem boven alles gaat", aldus Wolthers in een zaterdag gepubliceerd interview in de krant Dzerkalo Tiznia.

De ambassadeur geeft daarin ook aan dat het onjuist is om te denken dat de Europese Unie achter oud-premier Joelia Timosjenko staat en zich afkeert van president Janoekovitsj en het kabinet van premier Mikola Azarov. "Wij kiezen voor gerechtigheid. En het bevalt ons niet wat we nu zien - met een aantal rechtszaken tegen politici die politiek gemotiveerd zijn. Oekraïne moet vooruit kijken en niet constant achteruit om rekeningen uit het verleden te vereffenen. Er ligt u veel werk te wachten, en de tijd dringt'', zegt Wolthers

De Nederlandse ambassadeur ziet niets in sancties. ''Die zijn nu nog niet nodig. We moeten het meer gooien op samenwerking om het gezamenlijke doel te bereiken - de integratie van Oekraïne in Europa." Druk op de Oekraïense regering wordt volgens de ambassadeur niet uitgeoefend. "Wij laten wel zien wat de voordelen zijn van een koers richting Europa, maar de uiteindelijke keus is aan Oekraïne."

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: