zondag 10 februari 2013

'Betrokkenheid Timosjenko bij moord Sherban is onwaarschijnlijk'

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat oud-premier Joelia Timosjenko eind 1996 opdracht heeft gegeven voor de moord op zakenman en parlementslid Jevhen Sherban. Beiden hadden weliswaar een conflict, maar ze kwamen tien maanden voor de moord op het vliegveld van Donetsk tot een oplossing. ''Ze konden daarna weer met elkaar overweg'', zegt voorzitter Serhi Taroeta van het Verbond van Ondernemers in Donetsk in een interview met de Ukrajinksa Pravda.

Het ging volgens Taroeta om een zakelijk conflict dat ze naar beider tevredenheid beeindigd zouden hebben. '' Hij heeft zelf nooit van doen gehad met Pavlo Lazarenko, destijds niet alleen premier maar ook iemand met grote zakelijke belangen. Net als Timosjenko was Lazarenko betrokken bij het energiebedrijf UESU en dat bedrijf zou geen baat hebben gehad bij de dood van Sherban.

Taroeta wijst op andere mogelijkheden. Zo probeerde het bedrijf Itera uit Dnipropetrovsk een voet aan de grond te krijgen op de energiemarkt in de Donbas. Datzelfde wilde ook een Russisch bedrijf, evenmin zonder resultaat.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: