zaterdag 2 februari 2013

Journalist: '122e plek voor Oekraïne is onterecht'

Voorzitter Oleh Nalivaiko van de Unie van Oekraïense Journalisten heeft kritiek geuit op de internationale organisatie Journalisten zonder Grenzen die Oekraïne een 122e plek heeft toebedeeld in de jaarlijkse ranglijst van landen met de meeste/minste persvrijheid. ''Wij staan nu tussen Algerije en Honduras, dat is een onjuiste klassering gezien de situatie in beide landen'', aldus Nalivaiko.

Nalivaiko erkent dat zich bij de parlementsverkiezingen van eind oktober onregelmatigheden hebben voorgedaan en dat dit de klassering van Oekraïne op de ranglijst heeft beïnvloed. ''Maar'', voegde hij er aan toe, ''ik maak me zorgen om twee dingen: aan de ene kant de benadering die sommige collega-journalisten er op na houden dat het goed is dat we tien plaatsen zij gezakt, en dat het nog beter zou zijn als we op de 200e plaats waren beland."

Aan de andere kant betreft zijn zorg de reactie van regeringswege, namelijk dat we ons niets van die lijst aan moeten trekken omdat het nieuws na een paar dagen toch wel weer is weggezakt. "Ik vind juist dat we er wel degelijk aandacht aan moeten besteden en er voor zorgen dat we er volgend jaar beter voor staan", aldus Nalivaiko die er voor pleit om de schuld niet bij een partij neer te leggen. ''De persvrijheid is een zaak van ons allemaal. Van de regering, van allerlei maatschappelijke organisaties maar ook van de journalisten zelf."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: