woensdag 6 februari 2013

Oedar brengt nacht door in het parlementsgebouw

De oppositiepartij Oedar heeft ook woensdagmorgen verhinderd dat het parlement in vergadering bijeen komt. Fractievoorzitter Vitali Klitsjko en andere parlementariërs van Oedar hebben de nacht in het parlementsgebouw doorgebracht en het presidium bezet, uit protest tegen de weigering van de Partij van de Regio's om een einde te maken aan het 'pianostemmen'.

Oedar, maar ook de Moederlandpartij en Svoboda willen pas weer gaan vergaderen als het parlement akkoord gaat met het gebruik van het Rada-3 systeem, waarbij parlementsleden zich aanwezig melden door middel van een vingerafdruk. In de afgelopen jaren bezondigden met name parlementsleden van de regerende Partij van de Regio's zich aan het 'pianostemmen', waarbij zij langs de stemkastjes van afwezige collega's renden.

Klitsjko gaf woensdagmorgen te kennen dat de drie oppositiepartijen de vergaderzaal pas vrij willen geven als zij hun zin krijgen. "En dat is pas als alle parlementsleden er van overtuigd zijn dat zij in persoon aanwezig moeten zijn als zij hun werk willen doen.''

Parlementslid Volodimir Makejenko deed woensdagmorgen een beroep op de oppositiepartijen om de blokkade te beëindigen, aangezien er veel werk te doen valt. ''Een van de voorstellen die we moeten behandelen is het verplicht stellen van het in persoon stemmen. Probleem is echter dat dit voorstel eerst langs de agendacommissie van het parlement moet en pas daarna besproken kan worden in een plenaire zitting. Die procedure moeten we nu eenmaal volgen, maar we zijn er wel door in een vicieuze cirkel beland."

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: