donderdag 28 februari 2013

Oedar wil ook eind aan pianostemmen in raad Kiev

Oedar probeerde donderdag het kunststukje te herhalen dat de oppositiepartij afgelopen weken opvoerde in het parlement, namelijk de eis dat alleen aanwezigen kunnen stemmen kracht bij te zetten door verder vergaderen te verhinderen. Alleen was het ditmaal niet in het parlement, maar in het stadhuis van Kiev.

Het lukte de Partij van de Regio's om de gemeenteraad met 61 stemmen voor een besluit te laten nemen over het privatiseringsprogramma voor dit jaar. Raadsleden van Oedar constateerden echter dat de 61e voor-stemmer zelf niet aanwezig was. Iemand anders had gestemd voor het raadslid Petro Lebid van de Partij van de Regio's. Het protest daartegen werd genegeerd, waarop de oppositie besloot om de sprekersplek te bezetten. De vergadering werd vervolgens afgebroken.

In het parlement werd bijna drie weken achtereen niet vergaderd door een soortgelijk protest van de oppositie tegen het 'pianostemmen': parlementsleden die langs de stemkastjes renden van afwezige parlementsleden. Inmiddels is een akkoord bereikt dat er in voorziet dat besluiten worden genomen bij meerderheid van de aanwezige parlementsleden.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: