maandag 11 februari 2013

Oekraïense Ilja een van winnaars Google Code-in

De 14-jarige Ilja Kovalevski is een van de winnaars van de jaarlijkse wedstrijd Google Code-In. Hij is de eerste Oekraïner die de prestigieuze wedstrijd voor softwareontwikkelaars wint en een van de weinige Oost-Europese deelnemers. In de afgelopen drie jaar deden namelijk slechts negen jongeren uit Oost-Europa mee, waarvan vier uit Oekraïne, het land dat in de statistieken valt onder het hoofdje 'overige'.

De lyceum-leerling uit Kiev mag enkele dagen doorbrengen in het hoofdkantoor van Google in California. Hij blijkt zelf verrast door het goede resultaat. "Ik wilde eigenlijk alleen maar het t-shirt bemachtigen dat elke deelnemer krijgt als hij minstens drie opdrachten weet uit te voeren'', zegt Ilja. Hij wist echter 63 opdrachten te voltooien, waaronder het ontwikkelen van een interface, het opsporen van bugs in bestaande software en het aanpassen van programma's.

Ilja wist naar eigen zeggen al als vierjarige computermappen voor z'n ouders onzichtbaar te maken, maar pas twee jaar geleden begon hij serieus met programmeren. Hij blijkt inmiddels goed te verdienen aan allerlei softwareprojecten.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: