woensdag 20 februari 2013

Oekraine stelt ultimatum aan Europese Unie

Oekraïne heeft de Europese Unie een ultimatum gesteld: uiterlijk in november moet het vrijhandelsakkoord worden ondertekend. Het ultimatum komt zes dagen verwijderd van de jaarlijkse topontmoeting van de Oekraïense regering en de EU. Toch benadrukt de Oekraïense ambassadeur bij de EU, Kostjantin Jelesijev dat zijn regering de blik nog altijd op het Westen gericht houdt.
Al te verregaande voorwaarden stellen is er echter niet bij, aldus Jelisiejev. "Wat als de EU de Verenigde Staten zou opdragen om de doodstraf af te schaffen?" Dat geldt volgens hem dus ook voor de eis van de EU om oud-premier Joelia Timosjenko uit de gevangenis te halen.
Wel is de Oekraïense regering bereid om, als de EU het vrijhandelsakkoord ondertekent, de Russische douane-unie wil laten voor wat het is. Ook wil Oekraïne dat de EU de visumplicht afschaft, een grote wens van veel Oekraïners. "We spelen hier geen spelletjes mee, er is geen plan B voor het geval de EU niet meer meewerkt. "Ze weten in Brussel wat er op het spel staat. Als Poetin Oekraïne in zijn greep krijgt, dan is de Sovjet-Unie terug op het toneel. En voor Poetin geldt ook: zonder Oekraïne is zijn douane-unie ook maar weinig waard", aldus de ambassadeur.
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: