maandag 11 februari 2013

Oppositie bereidt zich op het ergste voor

De oppositie in het parlement bereidt zich voor op een stevige confrontatie met de Partij van de Regio's in de komende dagen, aldus fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij maandagmiddag tijdens een persconferentie. De regeringspartij heeft al aangegeven uiterlijk komende donderdag een einde te maken aan de bezetting van de vergaderzaal van het parlement door de drie oppositiepartijen. Die blokkade, die vergaderen onmogelijk maakt, duurt inmiddels al meer dan een week.

Jatsenjoek gaf te kennen dat hij en zijn medestanders op alles voorbereid zijn, zeker gezien eerdere aanvaringen die meerdere keren uitliepen op een flink handgemeen. Hij voegde er aan toe dat de Partij van de Regio's waarschijnlijk nog wel een week geduld heeft. Maar dan moet het ook afgelopen zijn, willen president Viktor Janoekovitsj en zijn partij geen modderfiguur slaan tegenover de Europese Unie waarmee eind deze maand vergaderd wordt over onder meer de voortgang met het vrijhandelsakkoord en de afschaffing van de visumplicht.

''Als het op vechten aan komt, dan zijn we daar klaar voor'', aldus Jatsenjoek. Het pas beëdigde parlement ging zich in december al te buiten aan een vechtpartij. Toen hield fractieleider Vitali Klitsjko zich opvallend buiten de schermutselingen. De wereldkampioen zwaargewicht boksen stond met de armen over elkaar achterin de vergaderzaal hoofdschuddend toe te kijken.

Dinsdagmorgen komen alle fractievoorzitters overigens weer bijeen om te bezien of ze uit de impasse kunnen komen. De oppositie eist dat de parlementsleden van de Partij van de Regio's zich niet meer bezondigen aan het 'pianostemmen'. Daarmee wordt de jarenlange praktijk aangeduid van parlementsleden die voor hun afwezige collega's stemmen door van stemkastje naar stemkastje te rennen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: