dinsdag 5 februari 2013

Oppositie verhindert vergadering om 'pianostemmen'

De oppositie heeft dinsdagmorgen verhinderd dat het parlement aan de eerste vergadering in het nieuwe jaar begon. Eerst aanmelden via het Rada-3 systeem waarbij met vingerafdrukken wordt gewerkt, luidde de boodschap aan de regerende Partij van de Regio's. Dit systeem werd geinstalleerd in de periode waarin Arseni Jatsenjoek, nu fractievoorzitter van de Moederlandpartij, als voorzitter van het parlement fungeerde. Dat was in de jaren 2007-'08. Het systeem moet definitief een einde maken aan het 'pianostemmen' waarbij parlementsleden langs de stemkastjes van afwezige collega's rennen.

Vitali Klitsjko en de andere parlementsleden van Oedar verschenen ruim voor aanvang van de vergadering, gekleed in rode truien met daarop een oproep om voortaan persoonlijk te gaan stemmen. Samen met parlementariers van de Moederlandpartij en Svoboda werden spandoeken opgehangen met teksten als 'Geen pianostemmers' en 'Parlementslid, kom vergaderen! Stem zelf!'.

Parlementsvoorzitter Volodimir Ribak constateerde later tijdens een persconferentie dat de parlementsleden van de Partij van de Regio's op een gegeven moment het gebouw verlieten omdat de vergadering toch niet door zou gaan vanwege het protest. Ribak voegde er aan toe dat slechts twee parlementsleden van de Partij van de Regio's afwezig waren geweest. Zij zouden zich ziek hebben gemeld.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: