woensdag 13 februari 2013

Overkapping kerncentrale Tsjernobyl deels ingestort

De overkapping van de kerncentrale van Tsjernobyl is in de nacht van dinsdag op woensdag deels ingestort. Het gaat om 600 vierkante meter van de vierde reactor van de in april1986 door een explosie en daarop volgende brand verwoeste kerncentrale. Het ministerie van Noodsituaties liet woensdagmorgen weten dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is. Er zou geen extra hoge straling zijn geconstateerd. Het dakgedeelte kwam om twee uur 's nachts naar beneden.

Het instorten van het dak wordt geweten aan de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen. Normaal gesproken wordt het dak geregeld van een sneeuwlaag ontdaan, maar het is onduidelijk of dat in de afgelopen dagen wel is gebeurd.

Voor het instorten van het dak wordt al geruime tijd gevreesd. Vandaar dat al is begonnen met de bouw van een nieuwe 'sarcofaag' die de kerncentrale en de huidige overkapping moet bedekken. Het is de bedoeling dat de nieuwe overkapping honderd jaar mee gaat. 'Tsjernobyl' is de grootste kernramp tot dusverre in de wereld.

Bronnen: Kyiv Post, RIANovosti

Geen opmerkingen: