vrijdag 22 februari 2013

Parlement bereikt compromis over stemgedrag

De politieke crisis is opgelost. De oppositie heeft de blokkade van het parlement opgegeven nadat een compromis is bereikt met de regerende Partij van de Regio's over het persoonlijk stemmen. In het reglement van het Oekraïense parlement wordt vastgelegd dat alleen leden kunnen stemmen die zelf aanwezig zijn. Ook wordt voortaan bij meerderheid van stemmen besloten en niet, zoals tot nu toe gebruikelijk bij meerderheid van de 450 parlementsleden, aanwezig of niet.

Daarmee komt een einde aan het 'pianostemmen' waaraan de Partij van de Regio's zich jarenlang bezondigde: parlementariërs die de stemkastjes van afwezige collega's langs renden. Het nieuwe reglement wordt komende maandag ondertekend door parlementsvoorzitter Volodimir Ribak. Ook president Viktor Janoekovitsj moet er zijn handtekening onder zetten.

Vrijdag werd voor het eerst dit jaar door het parlement vergaderd, na een blokkade van achttien dagen door de oppositiepartijen Oedar, de Moederlandpartij en Svoboda. Met name Oedar, onder leiding van Vitali Klitsjko, heeft daaraan bijgedragen. Parlementsleden en medewerkers van deze partij bivakkeerden nachtenlang in de vergaderzaal.

President Janoekovitsj maakte dat heugelijke feit zelf op de televisie bekend en claimde meteen deze doorbraak in de langslepende politieke crisis. Vervolgens claimden ook de oppositiepartijen de overwinning, vooral nadat de parlementsvoorzitter voor het eerst de namen van afwezige parlementsleden had opgenoemd. 'Het pianospelen is over!', meldde parlementslid Andrei Pishnii van de Moederlandpartij triomfantelijk op zijn Facebookpagina.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: