vrijdag 22 februari 2013

Parlement bevestigt Europese koers in motie

Het Oekraïense parlement heeft vrijdagmiddag een motie aangenomen waarin de wens wordt uitgesproken om op korte termijn tot zaken te komen met de Europese Unie, in het bijzonder waar het de afschaffing van de visumplicht en het vrijhandelsakkoord betreft. Er stemden 315 parlementsleden voor de motie.

Vanuit de Europese Unie is positief gereageerd op de motie die wordt gezien als een historisch moment in de verhoudingen met Oekraïne, zelfs als een doorbraak die de ondertekening van het vrijhandelsakkoord door alle EU-lidstaten dichterbij brengt. Maandag is de jaarlijkse ontmoeting tussen de EU en Oekraïne.

''Deze conferentie komt op het juiste moment'', aldus de Europese president Herman van Rompuy en voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie in een gezamenlijke verklaring. Wat hen betreft kunnen er zaken gedaan worden als Oekraïne voor eerlijke verkiezingen zorgt, de rechtspraak eerlijker maakt en allerlei economische hervormingen doorvoert. Barroso: "Wij gaan de bijeenkomst van maandag benutten door alles nog eens goed op een rijtje te zetten.''

De Russische president Vladimir Poetin verklaarde eveneens vrijdag dat zijn regering niet van zins is zich met het politieke debat in Oekraïne te bemoeien. "Laten we hopen dat het gezonde verstand overwint'', zei hij. Rusland wil graag dat Oekraïne zich bij haar douane-unie voegt en afziet van het vrijhandelsakkoord met de EU.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: