dinsdag 12 februari 2013

Partij van Regio's wil wel nieuwe verkiezingen

Nieuwe parlementsverkiezingen zijn voor de Partij van de Regio's een optie als de oppositie de vergaderingen van het eind oktober gekozen parlement blijft verhinderen. Dat zei het parlementslid Volodimir Oliinik maandagavond op de tv-zender ICTV. Volgens Oliinik stelt zijn partij dan wel de eis dat de verkiezingen volgens het meerderheidsstelsel gaan.

"Nu verschuilen de meeste parlementsleden zich achter de eerste vijf van hun verkiezingslijst. Als wij akkoord gaan met nieuwe verkiezingen, dan stellen wij als voorwaarde dat we het meerderheidsstelsel hanteren", aldus Oliinik.

Een meerderheidsstelsel is een kiesstelsel, waarbij een partij in een gebied (district) een meerderheid moet behalen om zetels te veroveren. Er zijn hierbij twee mogelijkheden: een stelsel waarbij een absolute meerderheid (meer dan de helft van de stemmen) moet worden gehaald of een stelsel waarbij een relatieve meerderheid volstaat: de partij die de grootste is in een district krijgt de zetel(s).

Bij dit stelsel wordt ervan uitgegaan dat de gekozene meer een behartiger is van lokale belangen in de landelijke politiek, dan vertegenwoordiger van een landelijke politieke partij. Het leidt meestal tot een comfortabele meerderheid in het parlement voor de regering. Dit maakt de voortijdige val van een regering onwaarschijnlijk, wat bijdraagt aan de politieke stabiliteit.

Bij de verkiezingen van eind oktober werd een gemengd stelsel gehanteerd, waarbij de ene helft van de parlementsleden via landelijke partijlijsten werd gekozen en de andere helft via distrisctsverkiezingen. Het tellen van de stemmen in de districten zorgde voor veel problemen. Nog altijd is er onduidelijkheid over de uitslag in vijf districten.

Bronnen: Ukrinform, Wikipedia

Geen opmerkingen: