zaterdag 9 februari 2013

Rechter neemt twee parlementsleden hun zetels af

De Hoge Raad voor Bestuurszaken heeft twee parlementsleden hun zetel afgenomen. Het gaat om de onafhankelijke parlementsleden Olesandr Dombroviski en Pavlo Baloha, broer van de voormalige minister van Noodsituaties en oud-gouverneur van Transkarpatië, Viktor Baloha. De Hoge Raad wil dat de verkiezingen in de districten 11 (Vinnitsja) en 71 (Transkarpatië) over worden gedaan. Er is geen beroep mogelijk tegen dit besluit.

Pavlo Baloha stapte half december uit de fractie van de Partij van de Regio's. Dombrovski verbond zich aan geen enkele partij. Zijn verkiezingsoverwinning was omstreden, maar werd desondanks erkend door de Centrale Kiescommissie. Beiden vinden het besluit van de Hoge Raad onjuist. Vanuit de oppositie klinkt dat het de wraak is van regeringszijde voor de onafhankelijke houding van beide parlementsleden.

Viktor Baloha noemt het besluit op zijn Facebook-pagina ''ongrondwettig'', want het oordeel is volgens hem aan de kiezers en niet aan de rechter. Zijn opvatting wordt gedeeld door Andruj Mahera, lid van de Centrale Kiescommissie, die de Ukrainska Pravda liet weten dat het besluit van de rechtbank indruist tegen een hele reeks weten en tegen de Grondwet. 
 
Mahera wijst er op dat beide parlementsleden de eed hebben afgelegd en dat kan niet worden teruggedraaid door achteraf het verkiezingsresultaat niet te erkennen. ''Alleen het parlement kan een parlementslid z'n zetel afnemen, niet de rechter."

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: