zondag 10 maart 2013

Europees Parlement bespreekt kwestie-Vlasenko

Het Europese Parlement bespreekt woensdag de politieke situatie in Oekraïne. Eurocommissaris Catherine Ashton van Buitenlandse Zaken legt dan volgens een ingewijde in Brussel een verklaring af. Het debat over Oekraïne is een initiatief van de Europese Volkspartij, de grootste partij in het Europese Parlement. "Aanleiding vormt het ontnemen van de parlementszetel aan Serhei Vlasenko, de advocaat van oud-premier Joelia Timosjenko'', aldus de bron tegenover het persbureau Interfax.

Niet alleen in het Europese Parlement wordt woensdag over Oekraïne gedebatteerd, maar ook in de commissie voor parlementaire samenwerking tussen de EU en Oekraïne. Deze commissie bereidt een conferentie voor die op 5 april in Kiev gehouden wordt. De EU heeft al een delegatie gevormd onder voorzitterschap van de Poolse Europarlementariër Pawel Kowal.

De samenstelling van de Oekraïense delegatie is nog niet bekend. Kowal heeft inmiddels via Twitter laten weten dat de kwestie-Vlasenko een nieuw obstakel vormt in de betrekkingen tussen de EU en Oekraine.

Ook de EU-gedelegeerde voor de nabuurpolitiek Stefan Fule heeft al stevige kritiek geuit: ''Dat Vlasenko uit het parlement is gezet omdat hij ook advocaat is van Timosjenko is niet de manier waarop in Europa met parlementariërs om wordt gegaan. Opnieuw neemt Oekraïne afstand van de Europese Unie.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: