maandag 11 maart 2013

Havensector lijdt onder Russische concurrentie

De Oekraiense havens zijn afgelopen jaar 20 procent kwijtgeraakt aan de Russische concurrentie die flink aan het investeren is geslagen in de infrastructuur. Ook dit jaar wordt voor een forse teruggang gevreesd. "Het is hoog tijd om maatregelen te nemen. Ook wij moeten wat doen aan de infrastructuur om onze klanten te behouden'', meent minister Volodimir Kozak van Infrastructuur.

Ook de Baltische staten lijden onder de Russische concurrentie. Litouwen zag het afhandelen van scheepsvrachten met 21 procent dalen, Estland met 15 procent. Letland heeft er nog veel meer onder te lijden. Het verschepen van erts ging met 34 procent achteruit en de hoeveelheid kunstmest ging met 32 procent. Maar door het graantransport te verdubbelen, kwam Letland toch nog uit op een lichte groei van het totaal van 3 procent.

''Het gaat tegenwoordig niet meer alleen om de kosten die een haven berekent'', aldus minister Kozak. ''Minstens zo belangrijk zijn de voorzieningen, de infrastructuur die we kunnen bieden en de douanebepalingen.

Bron: bne.eu

Geen opmerkingen: