woensdag 6 maart 2013

Janoekovitsj: 'In april zaken doen met douane-unie'

De presidenten van Oekraine, Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland zijn van zins om in april samen te komen en te overleggen over Oekraine's toetreding tot de douane-unie. President Viktor Janoekovitsj heeft dat woensdag weten tijdens een persconferentie in de plaats Kaniv in de regio Cherkasi.

Hij gaf ook te kennen dat hij afgelopen maandag met de Russische president Vladimir Poetin heeft gesproken over hoe toetreding tot de douane-unie, zonder dat het vrijhandelsakkoord met de Europese Unie er door in gevaar komt. "Ons komende overleg gaat over het format waarin wij kunnen deelnemen aan de douane-unie."

Volgens Janoekovitsj is Oekraine afgelopen jaar ruim 3,8 miljard euro aan handel met Rusland misgelopen. "We moeten een manier zien te vinden om toch gewoon zaken te doen en toch dat handelsoverschot zien te bereiken. Ook moeten we de vrije uitwisseling van arbeidskrachten zien te behouden. Wij zijn bereid, maar dan moeten de landen van de douane-unie wel rekening houden met de afspraken die we inmiddels met de EU hebben."

Poetin liet begin deze week, voorafgaand aan het bezoek van Janoekovitsj, weten dat hij buitenlandse arbeidskrachten in Rusland wil weren voor zover ze afkomstig zijn uit landen die niet tot de douane-unie behoren. Oekraine dus.

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: