woensdag 27 maart 2013

Kritiek milieugroepen op lening voor kerncentrales

Milieugroepen in Oekraïne maken bezwaar tegen de lening van 300 miljoen euro die de Europese Bank voor Herstel en Ontwikkeling (EBRD) wil verstrekken om de kerncentrales in het land veiliger te maken. De organisaties verwachten dat het staatsbedrijf Energoatom het geld gebruikt om de levensduur van de kerncentrales te verlengen, waardoor de kans op nucleaire ongelukken juist toeneemt.

Vijftien kerncentrales voorzien nu in de helft van Oekraine's elektriciteitsbehoefte. Eigenlijk zou die 300 miljoen euro van de EBRD ingezet moeten worden om een einde te maken aan kernenergie, vinden de milieugroepen, waaronder Greenpeace en het Duitse Urgewald. Dat zou passen in de ontwikkelingen in Europa, waar gestreefd wordt naar minder en zelfs helemaal geen kernenergie meer. Oekraïne wil juist meer gebruik maken van kernenergie. De levensduur van de kerncentrales moet worden verlengd, in een aantal gevallen met liefst twintig jaar.

Er wordt gewezen op de kerncentrale van Rivne, waarvan reactor 1 in 2010 een extra levensduur van twee decennia werd toegemeten. Een maand na dit besluit was er een ongeluk in de centrale, waarbij overigens geen straling vrij kwam.

De EBRD is niet van plan om toe te geven aan de eis van de milieugroepen om de lening alsnog te schrappen. Eerder werd al ruim 200 miljoen geïnvesteerd in alternatieve energie in Oekraïne. "Daarvoor zouden we meer erkenning moeten krijgen'', aldus een woordvoerder van de EBRD.

Bron: Inter Press Service

Geen opmerkingen: