donderdag 14 maart 2013

'Moorddolfijnen' van Oekraïense marine ontsnapt

Het Russische staatspersbureau RIA Novosti schrijft op zijn website dat drie zwaarbewapende dolfijnen ontsnapt zijn uit een Oekraïens aquarium. Ze beweren dat de dolfijnen bewapend zijn en getraind werden om de vijand aan te vallen. Het Oekraïense ministerie van Defensie ontkent alles.

Tijdens een trainingsmissie in een aquarium van de Oekraïense marine in Sevastopol zouden drie zwaarbewapende dolfijnen ontsnapt zijn. Dat schrijft RIA Novosti. Volgens gewezen Sovjetcommandant Joeri Pliantsjenko is het mogelijk dat de dieren met wilde soortgenoten in contact kwamen, waarna ze hen gevolgd zijn om te paren. ‘Dat gebeurde al eerder tijdens trainingsprogramma's voor dolfijnen in de jaren ‘80. Toen kwamen de dolfijnen na een week terug', aldus Pliantsjenko.

Vorig jaar beweerde het staatsmedium al dat de Oekraïense marine tien dolfijnen trainde om mijnen op te sporen en vijandelijke duikers aan te vallen. Het ministerie van Defensie heeft die beweringen altijd ontkend. Volgens RIA Novosti zijn de ontsnapte dolfijnen gewapend. Er zouden messen en een pistool vastgemaakt zijn aan hun vinnen en hoofd. Het persbureau constateert dat trainingen als deze gevaarlijk zijn, want dolfijnen zien geen verschil tussen vriend en vijand.

Volgens PBS Frontline hielpen dolfijnen ook tijdens de Vietnamoorlog en in de Perzische Golf. De dolfijnen controleerden een bepaald gebied met hun sonar. Wanneer ze een duiker lokaliseerden, verwittigden ze hun trainers die hetzelfde gebied bewaakten. Ze konden ook een markering plaatsen op een vijandelijke duiker, zodat de mariniers hen zouden herkennen.

Bron: Nieuwsblad.be

Geen opmerkingen: