woensdag 13 maart 2013

Oekraïne verwacht grote oogst oliezaad

Oekraïne oogst dit seizoen 14,3 miljoen ton oliehoudende zaden. Dat is 17,5 procent meer dan vorig seizoen, meldt marktbureau Ukragroconsult. Vooral de productie van koolzaad groeit, verwacht Ukragroconsult. Bij een gemiddeld groeiseizoen komt er 2 miljoen ton koolzaad van de akkers. Als dat wordt gerealiseerd is het de grootste productie in vijf jaar.

Volgens Ukragroconsult heeft het winterkoolzaad in Oekraïne geprofiteerd van een warme en natte herfst tijdens het zaaien. Bovendien viel er daarna veel sneeuw, waardoor het koolzaad beschermd bleef tegen uitwintering. Slechts 8 procent van het winterkoolzaad heeft de lente niet gehaald. Dat is de laagste uitwintering in zes jaar. Vorig voorjaar was 50 procent van het koolzaad kapot gevroren. Oekraïne is een belangrijke exporteur van koolzaad, vooral naar de EU.

Ukragroconsult verwacht dat Oekraïne wel minder zonnebloemenzaad gaat produceren. Akkerbouwers zaaien in het voorjaar op uitgewinterd koolzaad vaak zonnebloemen. Nu de uitwintering meevalt, worden ook minder zonnebloemen gezaaid.

Bron: Boerderij.nl

Geen opmerkingen: