zaterdag 9 maart 2013

Ook Svoboda wil vervroegde verkiezingen

Partijleider Oleh Tiahnibok van Svoboda wil vervroegde verkiezingen voor zowel het parlement als voor het presidentschap. Hij vindt dat het parlement niet functioneert en verwacht evenmin dat dit in de huidige samenstelling nog gaat gebeuren. "Vervroegde verkiezingen zijn de enige oplossing", aldus Tiahnibok in een interview met Radio Liberty.

De oppositie wil met het blokkeren van het presidium in de vergaderzaal van het parlement, zoals in de afgelopen week door de oppositie, de aandacht van het Oekraïense volk vestigen op wat er mis is in het land. Daarom wordt van president Viktor Janoekovitsj geeist dat hij nog deze maand naar het parlement komt om tekst en uitleg te geven van wat zijn regering in het afgelopen jaar aan resultaten heeft geboekt.

Maar Janoekovitsj heeft afgedaan, wat Tiahnibok betreft. "We hebben niet de illusie dat hij daadwerkelijk komt, maar we moesten het toch van hem eisen." Parlementsvoorzitter Volodimir, een partijgenoot van Janoekovitsj, heeft inmiddels aangegeven dat de president wellicht het parlement ontbindt en daarna vervroegde parlementsverkiezingen uitschrijft. Dat is ook in het voordeel van de regerende Partij van de Regio's, want die heeft een wankele positie in het parlement met slechts een meerderheid van enkele stemmen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: