zondag 10 maart 2013

Rechtszaak tegen regering om 'onachtzaamheid'

Directeur Stanislav Batrin van het advocatenkantoor Lions Ligitate vindt dat de regering-Janoekovitsj verkeerd bezig is door de Russische regering over te halen om het omstreden gascontract uit 2009 te herzien. Het gaat om een overeenkomst tussen het Oekraïense Naftogaz en het Russische Gazprom. Daarom hadden de aandeelhouders van Naftogaz al lang in actie moeten komen en een contractherziening met een lagere gasprijs moeten eisen van Gazprom, aldus Batrin. Oekraïne betaalt veel meer voor het Russische aardgas dan landen in de EU.

De advocaat heeft om die reden een rechtszaak aangespannen tegen de Oekraïense regering. Hij vindt dat de regering zich niet met de kwestie moet bemoeien, terwijl de aandeelhouders van Naftogaz een spoedvergadering moeten houden om te beslissen hoe ze Gazprom kunnen bewerken. De rol van de regering daarbij is om druk uit te oefenen op de aandeelhouders van Naftogaz. Pas nadat Naftogaz bot heeft gevangen bij Gazprom is het volgens Batrin mogelijk om naar de arbitragecommissie in Stockholm te stappen.

Oud-premier Joelia Timosjenko dient een gevangenisstraf van zeven jaar uit wegens machtsmisbruik, omdat zij geen volmacht van haar kabinet had gekregen om het gascontract in januari 2009 te tekenen. Timosjenko heeft steeds gezegd dat zij gedwongen was om te tekenen, aangezien Gazprom dreigde in hartje winter de gaskraan voor Oekraïne dicht te draaien. De rechter schatte bij Timosjenko's veroordeling de schade voor de staat op 150 miljard euro. Dat komt vooral omdat de overheid voor de huishoudens de helft van de gasprijs voor haar rekening neemt.

Advocaat Batrin vindt dat de regering-Janoekovitsj in de afgelopen twee jaar te weinig heeft gedaan om van de hoge gasprijs af te komen. Hij spreekt zelfs van onachtzaamheid, waardoor het landsbelang wordt geschaad en zelfs de Grondwet geweld aan wordt gedaan.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: