zondag 31 maart 2013

Relletje rond parlementsleden Moederlandpartij

De parlementsleden Arseni Jatsenjoek en Gennadi Moskal van de Moederlandpartij hebben volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken de wet overtreden door een politieauto te doorzoeken. Zij deden dat nadat was ontdekt dat een partijbijeenkomst in Chernivtsi in de gaten werd gehouden vanuit een niet als zodanig te herkennen wagen van de politie.

Jatsenjoek belde de plaatselijke politie, maar ging samen met zijn partijgenoot zelf op onderzoek uit. De politiemensen in de auto waren in burger, en een van hen vertelde dat hij in een plaatselijke fabriek zou werken. ''Als inwoner van Chernivtsi weet ik echter dat die fabriek al tien jaar stil ligt'', aldus Moskal achteraf. Na dit duidelijk verzonnen verhaal besloten ze de auto te doorzoeken om achter de identiteit van de inzittenden te komen.

De politie ontkent dat hun wagen is van waaruit de bijeenkomst van de grootste oppostiepartij van het land in de gaten werd gehouden. Volgens Jatsenjoek en Moskal kan de politie hen niets maken, want dat kan alleen de procureur-generaal, en dat is de hoogste man van het Openbaar Ministerie. Het zal dus wel met een sisser aflopen.

Jatsenjoek en Moskal waren in Chernivtsi vanwege de landelijke protestactie 'Oekraïne, sta op!' in het kader waarvan telkens in een andere plaats gedemonstreerd wordt. Volgens de autoriteiten trok de demonstratie van de oppositiepartijen in het Oekraïense parlement slechts 750 deelnemers.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: