zondag 17 maart 2013

VN waardeert leven in Oekraïne met 78e plaats

Oekraïne komt pas op een 78e plaats in het jaarlijkse Human Development Report van de Verenigde Naties. Dat is ruim onder Wit-Rusland, Rusland en Kazachstan die respectievelijk de 50e, 55e en 69e plaats innemen op de lijst. De 'index van de menselijke ontwikkeling' wordt aangevoerd door Noorwegen, Australië, de Verenigde Staten, Nederland en Duitsland.

Aan de staart van de lijst bungelen Niger, de Democratische Republiek Congo, Mozambique, Tsjaad en Burkina Faso. Georgië staat op een 72e plaats, Azerbeidzjan op een 82e en Armenië is 87e.

De Index van de menselijke ontwikkeling (ontwikkelingsindex) of Human Development Index (HDI) van de Verenigde Naties meet voornamelijk armoede, analfabetisme, onderwijs en levensverwachting in een bepaald land of gebied. De index werd in 1990 ontwikkeld door de Pakistaanse econoom Mahbub ul Haq en wordt sinds 1993 door de UNDP gebruikt in haar jaarlijkse rapport.

De index meet de gemiddelde prestaties van een land, opgedeeld in drie categorieën: Volksgezondheid, aan de hand van de gemiddelde levensverwachting bij de geboorte. Kennis, aan de hand van het analfabetisme en het deel van de bevolking dat primaire, secundaire en tertiaire educatie doorloopt. Levensstandaard, aan de hand van het Bruto Nationaal Product per hoofd van de bevolking, de levensstandaard in Amerikaanse dollars uitgedrukt.

Bronnen: Ukraine Business Online, Wikipedia

Geen opmerkingen: