zaterdag 27 april 2013

4 miljoen EU voor gezondheid in besmet gebied

De Europese Unie heeft 4 miljoen euro uitgetrokken voor een gezondheidsproject voor de mensen die in de buurt wonen van het verboden gebied rond de voormalige kerncentrale van Tsjernobil. Van dat geld gaat 1,4 miljoen euro naar het districtsziekenhuis Ivanki in de regio Kiev, dat vrijdag bezoek kreeg van Michele Rivasi en Corinne Lepage van het Europese Parlement.

Tijdens een persconferentie legden beiden uit dat er nog altijd miljoenen mensen wonen in radioactief besmet gebied. Er is door de Europese Unie al veel geld gestoken in het afdekken van de 27 jaar geleden verwoeste kerncentrale, maar in dit geval gaat het vooral om hulp aan de slachtoffers van de kernramp om te bepalen wat op langere termijn de gevolgen van een kernramp zijn.

Het Ivanki-ziekenhuis heeft inmiddels apparatuur ontvangen om radioactieve straling te meten. Het is de bedoeling om meer aandacht te schenken aan de controle en begeleiding van zwangere vrouwen en er komt een centrum waar de bevolking wordt geleerd om gezonde voeding tot zich te nemen.

Verder biedt de EU hulp aan kleine boeren en wordt er geld uitgetrokken voor het bouwen van kweekkassen. Verder wordt een verbrandingsoven gebouwd voor radioactief besmet sprokkelhout uit de bossen om te voorkomen dat de radioactiviteit zich bij bosbranden verder verspreidt.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: