zaterdag 27 april 2013

Commissie vindt het te vroeg voor gratie Timosjenko

De commissie die president Viktor Janoekovitsj adviseert over gratieverzoeken heeft het verzoek afgewezen van meer dan twintig vrouwelijke parlementsleden om oud-premier Joelia Timosjenko vervroegd uit de gevangenis te laten. Dat staat sinds zaterdagmiddag op de presidentiële website te lezen.

''Zolang er onderzoek wordt gedaan naar misdrijven waarvan Timosjenko wordt beschuldigd en de rechter er zich niet over heeft uitgesproken, is gratieverlening prematuur'', luidt de verklaring.

De commissie heeft zich onder meer gebaseerd op aanbevelingen van de twee toonaangevende universiteiten en de juridische dienst van het parlement. De vinden het allemaal te vroeg voor een pardon. Timosjenko staat nog terecht wegens belastingontduiking en de vermeende betrokkenheid bij de moord op zakenman Jevhen Scherban in 1996.

Volgens de adviescommissie speelt ook mee dat Timosjenko voor een ernstig vergrijp is veroordeeld en dat zij van de zeven jaar gevangenis nog maar een beperkte periode heeft uitgediend. Er zijn inmiddels meer dan honderd gratieverzoeken voor Timosjenko ingediend bij de president.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: