woensdag 10 april 2013

Helsinki Comité vraagt gratie voor Timosjenko

Het Oekraïense Helsinki Comité voor de Mensenrechten heeft president Viktor Janoekovitsj gevraagd om oud-premier Joelia Timosjenko gratie te verlenen vanwege haar slechte gezondheid en het feit dat ze inmiddels een flink deel van haar gevangenisstraf van zeven jaar uit heeft gezeten. Het verzoek aan de president is woensdag gedaan.

Afgelopen zondag verleende Janoekovitsj gratie aan oud-minister Joeri Loetsenko die net als Timosjenko in de gevangenis zat wegens machtsmisbruik. In het geval van de voormalige minister van Binnenlandse Zaken en vier andere gevangenen werd het verzoek aan de president gedaan door de nationale ombudsvrouw, Valeria Loetkovska.

In een reactie op het verzoek van het Helsinki Comité zei Loetkovska in een interview met Radio Liberty dat Timosjenko minder kans maakt op gratie dan Loetsenko. Tegen Timosjenko lopen immers nog twee rechtszaken, eentje wegens verduistering en belastingontduiking en de andere voor betrokkenheid bij de moord op zakenman Jevhen Sherban. Wel vindt Loetkovska dat de adviescommissie voor amnestie-aanvragen het verzoek serieus moet nemen. Deze commissie adviseert de president over gratieverzoeken.
 
Bronnen: Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen: