zaterdag 6 april 2013

Janoekovitsj wil snel amnestiebesluit Loetsenko

President Viktor Janoekovitsj wil dat de commissie die gaat over het verlenen van amnestie aan gevangenen haast maakt als het gaat om oud-minister Joeri Loetsenko van Binnenlandse Zaken. Niet dat Loetsenko zelf om amnestie heeft gevraagd, maar omdat ombudsvrouw Valeria Loetkovska dat voor hem heeft gedaan. De commissie moet zich ook uitspreken over amnestie voor de voormalige minister van Milieu, Heorghi Filpsjoek. Die heeft wel zelf een verzoek ingediend.

Filipsjoek is tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens machtsmisbruik in de periode dat hij minister was in het kabinet-Timosjenko. Volgens de Moederlandpartij is de veroordeling slechts wraak voor Filipsjoek's pogingen om de overdracht van staatsbezit aan het bedrijf Vanco te voorkomen. Vanco kan volgens de oppositiepartij gelinkt worden aan president Janoekovitsj.

Loetsenko weigert een amnestieverzoek in te dienen bij de president. Ook zijn vrouw wil dat niet zelf doen, maar zij toonde zich zaterdag wel 'aangenaam verrast' dat ombudsvrouw Loetkovska dat heeft gedaan.

Bronnen: Ukrinform, Interfax

Geen opmerkingen: