zaterdag 13 april 2013

Loetsenko krijgt Timosjenko niet te spreken

Mag oud-premier Joelia Timosjenko van de gevangenisautoriteiten haar bondgenoten niet ontmoeten, of wil ze dat zelf niet? Er is onduidelijkheid over, maar zeker is dat er vrijdag geen gesprek plaats had tussen Timosjenko en haar vroegere minister Joeri Loetsenko, die bijna een week geleden gratie kreeg en uit de gevangenis mocht.

Vast staat dat Loetsenko zich samen met de parlementsleden Arseni Jatsenjoek en Oleksandr Toersjinov naar het ziekenhuis in Charkiv heeft begeven waar Timosjenko al bijna een jaar verblijft vanwege ernstige rugklachten. Volgens dit drietal werden ze geweigerd omdat ze niet vooraf schriftelijk toestemming hadden gevraagd voor het bezoek, terwijl Jatsenjoek er van overtuigd is dat zo'n verzoek helemaal niet nodig is.

Radio Svoboda meent te weten dat Timosjenko donderdag om een onderhoud met het drietal heeft gevraagd. Daar werd nee tegen gezegd, omdat geen van hen schriftelijk te kennen had gegeven om haar in Charkiv op te zoeken.

De gevangenisautoriteiten komen met een andere versie. Loetsenko, Jatsenjoek en Toersjinov zijn binnen gelaten en Timosjenko werd van hun komst verwittigd. De oud-premier zou met haar looprek naar de bezoekersruimte zijn gelopen, gezien hebben wie haar bezoekers waren en vervolgens zou ze rechtsomkeerd hebben gemaakt.

Gevangenispersoneel zou nog hebben aangeboden een bed in de bezoekersruimte te plaatsen, zodat ze in staat zou zijn om met haar bezoekers te spreken, maar Timosjenko zou slechts hebben gereageerd met het verwijt dat zij 'provocateurs' zouden zijn. Volgens de verklaring zou zij ''moedwilig en uit politieke overwegingen een conflict hebben uitgelokt''.

Bronnen: Western Information Center, ForUm

Geen opmerkingen: