zaterdag 20 april 2013

Oppositie vermoedt zwendel met stemmen

Er is nog altijd onduidelijkheid over wie er allemaal mee heeft gedaan aan de parlementsvergadering buiten het parlementsgebouw op donderdag 4 april. De regerende Partij van de Regio's besloot ergens anders bijeen te komen toen de drie oppositiepartijen vergaderen in het parlementsgebouw onmogelijk maakten. De communisten en een onbekend aantal onafhankelijke parlementariërs sloten zich er bij aan. Ze namen een aantal wetsvoorstellen aan.

Volgens de oppositie was het een poging tot een staatsgreep, maar de deelnemers aan deze parlementsvergadering vonden het allemaal volgens de regels. Inmiddels eist de oppositie een lijst met de namen van de deelnemers aan de vergadering van 4 april, aangezien er inmiddels mensen zijn die voor zouden hebben gestemd maar nu zeggen dat ze niet eens aanwezig waren. Parlementslid Ihor Palitsia van de Partij van de Regio's is een van hen. Hij zegt nu dat zijn handtekening vervalst is.

Parlementsvoorzitter Volodimir Ribak zegde aanvankelijk een lijst toe van de deelnemers aan de vergadering, maar heeft dat nog altijd niet gedaan. Althans, hij heeft zijn medewerkers de opdracht gegeven maar die hebben hem nog niet uitgevoerd.

Voor president Viktor Janoekovitsj zijn de bezwaren van de oppositie geen reden geweest om de nieuwe wetten af te wijzen. Hij heeft er inmiddels zijn handtekening onder gezet. Het zou gaan om een aantal begrotingswijzigingen en om een wet die illegale wapenhandel tegen moet gaan.

Bronnen: Western Information Center, Interfax

Geen opmerkingen: