woensdag 29 mei 2013

Belasting van 15 procent op geld uit buitenland

Het ministerie van Financiën wil niet alleen weten hoeveel geld Oekraïners krijgen van familie in het buitenland, maar ze moeten er binnenkort ook belasting over betalen. Volgens een woordvoerder van het ministerie gaat het om 15 procent bij maximaal 1.100 euro aan buitenlandse inkomsten en 17 procent bij een groter bedrag. De belastingheffing geldt niet als het om een Oekraïense staatsburger gaat die geld op zijn of haar eigen bankrekening in Oekraïne stort.

De aangifte van buitenlandse inkomsten is vrijwillig, want het ministerie heeft in principe niet het recht om bankrekeningen te controleren. Alleen via tussenkomst van de rechter is dat mogelijk. Als het ministerie er achter komt dat geld van buiten Oekraïne is ontvangen en er geen aangifte is gedaan, dan kan een boete van 13 euro op volgen.

Er komt veel geld vanuit het buitenland naar Oekraïne. De Nationale Bank maakte onlangs nog bekend dat er 6,5 miljard Amerikaanse dollar wordt overgemaakt, maar dat er ook nog eens voor 1 miljard dollar aan zwart geld bij komt. Afgelopen jaar groeide het aantal particuliere overboekingen naar Oekraïense banken met 7,2 procent.

Er werken naar schatting 3 miljoen Oekraïners in het buitenland, al schatte de krant Kommersant het aantal arbeidsemigranten woensdag op 1,2 miljoen. De meeste arbeidsmigranten werken in Rusland, de Verenigde Staten, Duitsland, Cyprus, Griekenland, Italië en Groot-Brittannië.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: