woensdag 15 mei 2013

EU bereidt zich voor op tekenen verdrag Oekraïne

De Europese Commissie gaat er van uit dat de ondertekening van het associatieverdrag met Oekraïne plaats heeft tijdens de conferentie met de landen van het Oostelijk Partnerschap (Armenië, Azerbeidjan, Georgië, Moldavië, Oekraïne en Wit-Rusland). Die conferentie is in november in de Litouwse hoofdstad Vilnius.

De voorbereidingen worden getroffen, maar of het associatie verdrag (ook wel vrijhandelsverdrag) daadwerkelijk wordt getekend, hangt volgens de Europese Commissie af van de bereidheid van de Oekraïense autoriteiten om tegemoet te komen aan voorwaarden als economische hervormingen, het afschaffen van selectieve justitie en beter georganiseerde verkiezingen. Ook de vrijlating van oud-premier Joelia Timosjenko is zo'n voorwaarde waaraan uiterlijk deze maand voldaan zou moeten worden.

De Europese Commissie maakte woensdag bekend dat alles wat nodig is voor ondertekening van het verdrag alvast in werking wordt gesteld. "De EU-landen moeten immers de tijd krijgen om hun parlement te informeren over de inhoud van het verdrag. Daarvoor is minstens een half jaar nodig'', aldus een verklaring van de Europese Commissie.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: