vrijdag 10 mei 2013

Eurocommissaris Fule: geen uitstel voor Oekraïne

Oekraïne hoeft niet op uitstel te rekenen van de voorwaarden die de Europese Unie stelt voor het tekenen van het associatieverdrag. Er zijn weliswaar vorderingen gemaakt, aldus Eurocommissaris Stefan Fule in een interview met Radio Svoboda, maar er moet meer gebeuren.

De autoriteiten hebben beloofd dat ze maatregelen nemen om problemen bij volgende verkiezingen, er zijn economische hervormingen nodig en er moet eerlijker rechtspraak komen die niet politiek beïnvloedbaar is. ''We zien wel enige vooruitgang'', erkende Fule. "Het verlenen van gratie aan de oud-ministers Joeri Loetsenko en Heorhi Filipsjoek is een stap in goede richting. We willen echter de verzekering dat dit soort veroordelingen niet meer plaats heeft.''

De EU verwacht ook nog altijd de vervroegde vrijlating van oud-premier Joelia Timosjenko. Uiterlijk in mei zou Oekraïne aan de voorwaarden moeten voldoen om ondertekening van het associatieverdrag (vrijhandelsverdrag) met de EU in november in de Litouwse hoofdstad Vilnius voor elkaar te krijgen.

In Washington legde de Oekraïense minister Leonid Kozhara van Buitenlandse Zaken aan de Amerikaanse regering uit waarom Timosjenko nog in de cel zit, terwijl met name Loetsenko z'n straf er al op heeft zitten. Het heeft volgens Kozhara alles te maken met de nog lopende rechtszaken tegen de oppositieleider op verdenking van betrokkenheid bij een moord en van belastingontduiking. Zo lang deze processen lopen, kan president Viktor Janoekovitsj haar geen gratie verlenen. "Niemand is daar gelukkig mee'', aldus Kozhara.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: