maandag 27 mei 2013

Journalisten protesteren met tent bij ministerie

Journalisten en actievoerders van Stop de Censuur hebben een tent opgezet voor de ingang van het ministerie van Binnenlandse Zaken met de bedoeling om de politie tot spoed te manen bij het onderzoek van de mishandeling van twee journalisten op zaterdag 18 mei. In de hoofdstad waren toen betogingen van zowel de oppositie als van de regerende Partij van de Regio's.

Bij schermutselingen tussen aanhangers van oppositiepartij Svoboda en een aanvankelijk onbekende groep mannen kregen tv-verslaggeefster Olga Snitsarsjoek van Kanal 5 en fotograaf Vlad Sodel van de krant Kommersant rake klappen. De aanvallers werden later herkend als mensen die door de Partij van de Regio's wel vaker zijn ingehuurd om amok te maken. Hun aanvoerder Vadim Titoesjko werd door de politie gearresteerd, maar al na een dag vrijgelaten.

De autoriteiten zegden wel een onderzoek toe naar de gebeurtenissen, maar journalisten vrezen dat het bij die aankondiging blijft. Een aantal van hen plaatste maandagmiddag de tent bij het ministerie en is ook van plan daar te overnachten.

Aanvoerster Natalia Sokolenko van de actiegroep Stop de Censuur kondigde aan dat de tent ''de politie er continu aan moet herinneren dat zij onderzoek moeten doen naar de mishandeling, dat ze de aanvallers moeten oppakken en er voor zorgen dat ze gestraft wordend''.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: