donderdag 9 mei 2013

Nieuw verschenen: Te Gast In - Rusland en Oekraïne

Dit jaar staat in het teken van de vriendschapsrelatie tussen Nederland en Rusland. Maar wie zijn die Russen? In de nieuwe editie 'Te gast in Rusland & Oekraïne' geven schrijvers en journalisten die er wonen, werken of gereisd hebben een kijkje achter de schermen. Onder hen Jelle Brandt Corstius, Olaf Koens en Arnold van Bruggen.

Rusland en Oekraïne zijn landen van de contrasten. In Moskou rijden rijke Russen in hun Bentleys en Lamborghini’s terwijl zwervers in de metro creperen van de honger. In Sint Petersburg vind je achter de façades van de statige herenhuizen de treurige wereld van de kommoenalka, Lenins woonkazernes van het volk. En in Kiev weet je niet of je je in een Russische of Europese stad bevindt. In deze uitgave lezen we de verhalen van schrijvers en journalisten die verliefd zijn geworden op die grote, vaak zo moeilijk te begrijpen landen aan de oostgrens van Europa.

Remco Reiding verbaast zich er over dat bejaarden in Moskou moeten zien te overleven van een karig pensioen van amper honderd euro per maand terwijl rijke Russen in het Ritz Carlton hotel op de Tverskaja 50.000 euro voor een fles wijn neertellen. Olaf Koens is er inmiddels aan gewend dat zijn Lada Niva – nodig voor het vervoer naar zijn datsja - uit het centrum van Moskou wordt verwijderd als de president of patriarch in zijn buurt moet zijn. Jelle Brandt Corstius zoekt het ultieme avontuur op als hij met zijn vader op de BAM springt, een zijtak van de Transsiberië Express.

Russen koesteren niet alleen hun wodka en datsja’s maar ook hun literaire helden. Voor samensteller Arnold van Bruggen is Boelgakov Ruslands grootste schrijver. Zijn huis in Moskou ervaart hij als een historische sensatie en zijn museum in Kiev als een visueel spektakel. Volgens Hans Loos staat de Russisch-orthodoxe kerk twintig jaar na de val van de Sovjet-Unie opnieuw in het hart van de samenleving. De hoogste kerkvaders blijken het op een akkoordje te hebben gegooid met de politieke en economische elite.

Jessica Gorter ontdekt in Sint Petersburg dat aan de woonsituatie van veel inwoners sinds de val van de Sovjet-Unie nog maar weinig veranderd is. Volgens Egbert Hartman houden de Russen op muzikaal gebied van nostalgie en retro getuige het feit dat het nummer Venus van Shocking Blue nog steeds erg populair is. Marina ter Woort reist met de Transiberië Express naar het immense Baikalmeer en ontmoet er de architect van The Great Baikal Trail.

Dat Oekraïners zich in de ogen van westerlingen soms wat lomp gedragen, wijt Karel Onwijn aan de geschiedenis van het land die gekenmerkt wordt door feodalisme en totalitarisme. In Kiev volgt hij tijdens een wandeling door de steile, oude straten de sporen van het grillig verleden. Onbestemde heimwee maakt zich meester van Michiel Driebergen tijdens zijn bezoek aan Lviv, de stad die na de onafhankelijkheid uitgroeide tot het centrum van Oekraïens nationalisme en folklore.

Voor Hans Loos is zijn bezoek aan de kosmopolitische havenplaats Odessa een feest, maar wel een met een schaduwzijde. Fleur de Weerd achterhaalt waarom veel vrouwen in Kiev hun pijlen bij voorkeur op westerse mannen richten. In Oekraïne is niets wat het lijkt, concludeert tot slot Iris Koppe na haar verblijf aan de Krim.

Behalve reisverhalen bevat deze uitgave praktische reisinformatie, het cyrillisch alfabet en boeken- en DVD-tips. Meer informatie: www.tegastin.nl.

Bron: tourpress.nl
 
 

Geen opmerkingen: